Video: Sosialantropolog Tone Danielsen fulgte Marinejegerkommandoen

Tett på marinejegerne

– Når de er innenfor gjerdene, er de som enhver brødregjeng som krangler og spiser smågodt, sier sosialantropolog Tone Danielsen. Hun levde med marinejegerne i halvannet år. Nå har hun skrevet doktorgradsavhandling.

Sosialantropolog_Tone_Danielsen_fulgte_Marinejegerkommandoen_-_DN.no_-_2015-09-14_14.28.28

 

 

 

 

 

 

– Jeg bruker noen timer i døgnet på å gå Østmarka på kryss og tvers nå.

Tone Danielsen klyver avgårde i høyt tempo mens hun snakker på inn- og utpust.

– Det er noe med tankegangen. Du tenker mye bedre når du går, peser hun.

Iblant stopper Danielsen, plukker opp en pinne, sier ting som «kom da, lille skatt» og sender schäfervalpen Kava – hun er litt «oppkava» – ned i blåbærlyng og myrer. Det er bare noen dager igjen nå. Onsdag disputerer FFI-forsker Danielsen til doktorgrad i sosialantropologi. Det er et unikt prosjekt hun har gjennomført. «Sjeldent spennende studie», mener instituttlederen.

I halvannet år bodde Danielsen sammen med et av Norges mest lukkede og myteomspunne miljøer: Marinejegerkommandoen (MJK).

«Hva er viktig?»

– De ønsket noen som kunne gi et utenfra-blikk på egen praksis og organisasjon, sier Tone Danielsen.

Feltarbeidet ved Marinejegerkommandoen begynte i august 2010. Avdelingen hadde da vokst tigangeren på et par tiår, slet med voksesmerter og kommunikasjonsflyt og skulle dessuten gjennom en stor omorganisering. Derav Danielsens inntreden. Daværende MJK-sjef Tom Robertsen mente nemlig det var «mye bedre å ha en antropolog inne i halvannet år enn å dra på helgesamlinger på Geilo der ingenting skjer etterpå». «Vi er ikke den samme familien lenger. Det må vi bare ikke tro,» sa Robertsen da DN besøkte marinejegernes base i Ramsund våren 2012.

Les resten av artikkelen her.

Related posts

Leave a Comment