Marinejegerkommandoens Treningsprogram

Om du har satt deg mål om å bli en Marinejeger eller Spesialbåt Operatør ved Marinejegerkommandoen, er det ingen tvil om at du har satt deg et hårete mål. Svært få kommer igjennom nåløyet. Svært få har det som trengs. For at du skal være best mulig forberedt når oppstarter, hjelper god fysisk og psykisk form godt på veien. Her har Marinejegerkommandoen årelang erfaring med hva som er god og dårlig trening. Derfor satte de opp et treningsprogram for de som trener mot opptak. Marinejegerkommandoens Treningsprogram. Et åtte ukers program med detaljerte øvelser og planer.
Soldater fra FSK i Afghanistan våren 2002
Soldater fra FSK i Afghanistan våren 2002. Foto: Milforum/privat.

I nyere tid har Forsvaret kalt det Tren som en spesialsoldat. Her er bildeteksten på første bildet:

Treningsprogrammet for spesialsoldaten er det tøffeste – ganske enkelt fordi spesialsoldaten har den fysisk mest krevende arbeidshverdagen.

De skriver videre:

Spesialsoldater har en svært uforutsigbar arbeidsdag. Noen ganger kan oppgaven være å bære en skadet makker ned et antall etasjer i et bygg som blir beskutt. Andre ganger kan det være å skulle forflytte seg til fots, med full oppakning, over lengre avstander i utsatt og ulendt fjellterreng.

Uansett oppdrag må spesialsoldaten være i topp fysisk form – og det er dette vi trener for hver eneste dag. Fysisk yteevne er en del av grunnmuren i et troverdig forsvar.

Treningsprogrammet til Marinejegerkommandoen har vært gjenstand for debatt på Milforum siden tidenes morgen, og svært mange har fulgt det til punkt og prikke med gode resultater og utvikling.

Her er noen av trådene vi har hatt på Milforum om treningsprogrammet:
Treningsplan, hvilket, hva, hvor? Hvor bør man gjøre, hva bør man prøve ? Etc etc
Noen som har treningsprogrammet som tidligere lå på mjks nettsider?
Trening med vekter som en del av trening mot å bli en marinejeger?
Opptak til marinejeger – hjelp ang 400m svømming
Trening program for MJK (opptakskrav)
Egenerklæring om fysisk kapasitet
Hjelp! MJK treningsprogram
Øvelser under vann
Marinejegerprogram | oppnå best resultat
Marinejeger 2013 – trening framgang

Dette er bare noen av trådene på Milforum om tematikk trening til opptak. Ta deg tid til å se igjennom de ulike trådene. Du finner garantert nyttige tips, erfaringer og motivasjon i trådene. Legg også merke til at veldig mange hatt god nytte av å føre treningsdagbok på Milforum, både for egen som andres motivasjon. Du finner faktisk tett oppunder 100 ulike treningsdagbøker her.

Opptakstid. Borestranda utenfor Stavanger. Foto: admin privat
Opptakstid. Borestranda utenfor Stavanger. Foto: Milforum/privat

Tilbake til Forsvarets treningsprogram, basert på Marinejegerkommandoens treningsdagbok. Treningsprogrammet har tre deler:

Del 1 – link Del 2 – link Del 3 – link

Forsvaret har i tillegg lag ut flere linker om det å trene. Her er noen av de:

Trening
Tenk deg at du må bære en skadet kollega over ryggen, i flere kilometer gjennom ulendt terreng. Eller at du raskt må kunne forflytte deg flere etasjer oppover i et bygg som skal sikres. Skal du greie det, må du være både sterk og utholdende.

God utholdenhetstrening
En viktig del av en god fysikk er evnen til å holde ut over tid og klare å hente seg raskt inn igjen. Derfor er utholdenhetstrening en sentral del av Forsvarets treningsprogrammer.

Styrketrening
God styrke er viktig for at Forsvarets soldater skal kunne gjøre jobben sin ordentlig. En ekstra bonus er at styrketrening gir helsegevinster også.

Se også disse artiklene:
Hva er en Marinejeger?
Fellesturer på veien mot å bli en Marinejeger
Opptak Marinejeger

Se også disse sidene på Milforum:
Forum for Marinejegeropptak
Forum for Treningsdagbøker
Forum for Tips & Råd før opptak
Forum for Treningsmakker