Høyt og hardt med Marinejegerne

Her er en interessant nyhetsartikkel fra Dagens Næringsliv fra januar 2014:

Høyt og hardt med Marinejegerne

De skal være de fysisk og psykisk mest robuste i landet. Nå har marinejegerkommandoen lagt om treningen etter modell av amerikanske spesialsoldater – og norske ishockeyspillere.

Hinderløypen blir man svimmel bare av å se på. Bare et fåtall mennesker klarer å gjennomføre de 18 første stasjonene. Så venter nummer 19, oppkalt etter den norske offiseren Trond André Bolle, som ble drept under tjeneste i Afghanistan. «Trond Bolle» står det spikret fast over inngangspartiet på bryggen. Der peker en stigelignende innretning 60 grader ut over Ramsundet. Det er to meter og 26 centimeter mellom horisontalene av tykke tømmerstokker. Disse er det seks av, og på toppen er det 13,5 meter ned til lavvann. Kommer du til topps, er du marinejeger, eller proff fjellklatrer.

– Trond Bolle var «one of a kind», han tenkte utenfor boksen, så vi ville lage et avslutningshinder ham verdig, sier kreatøren, som ikke kan avbildes, ei heller navngis. – Hvis du plukker ut ti stykker som ser godt trent ut på gaten, ville kanskje én av dem klart å komme opp på den første tømmerstokken. Det er ingen som kommer opp på toppen her uten å være spesialsoldat, det kan jeg si med sikkerhet, fortsetter den anonyme.

DN er med Marinejegerkommandoen (MJK) på trening like utenfor Harstad ved en av kommandoens to baser. Norges eldste spesialenhet i Forsvaret har de siste to årene jobbet hardt med å innarbeide nye treningsprotokoller. Dette har skjedd i samarbeid med amerikanske spesialstyrker og forskere fra Norges idrettshøgskole og Forsvarets høgskole.

Foto: DN.no
Foto: DN.no

De har innført lavere intensitet under trening, mer forebygging, bevegelighet, hurtighet og eksplosiv trening. Opplegget er tilpasset urban krigføring, men målet er også å holde på operatørene et helt yrkesliv. Det i seg selv er en ekstrem oppgave.

– Vi forbereder oss som om vi skal til OL uten å vite hvilken øvelse vi skal delta i, sier sjefen i Marinejegerkommandoen, Tom Robertsen.

– Operatørene har slitt med akkurat de samme slitasjeskadene som idrettsutøvere. Vi ser allerede at dette prosjektet gir resultater, sier han.

Human Performance Program (HPP) startet hos Navy Seals i USA for syv år siden. Programmet er utviklet med utgangspunkt i treningslære og idrett, og er blitt en suksess.

– Vi har testet ut forskningsbaserte programmer og landet på en kombinasjon av det friidretten og hockeyguttene holder på med, sier Paul Solberg, som er forsker fra Norges idrettshøgskole og friidrettstrener og har fått ansvaret for marinejegernes fysiske fostring.

Les hele artikkelen her.

Related posts

Leave a Comment